Sølvhejren
Sølvhejren tilhører gruppen, Fugle/Storkefugle. Denne elegante hejre kan ses på lang afstand, hvor den med sine kridhvide fjerdragt lyser vældigt op. I forårstiden udfører den med sine lange prydfjer et særdeles spektakulært parringsspil ved reden.
Kendetegn
Sølvhejren er en meget slank storkefugle, tydeligt større end silkehejren, næsten på størrelse med fiskehejren, men slankere og mere spinkelt bygget end denne. I yngletiden har den op til 45 cm lange prydfjer, der fra skulderen og ryggen hænger ned over vingerne og halen. Den har en meget lang og tynd hals med tydeligt knæk, grønsorte ben og et næb der i yngledragten er sort, elles gult. Den kendes fra silkehejren på størrelsen, de længere ben, der i flugten når langt ud bag halen, og de langsomme, mere majestætiske vingeslag. Ungfuglen ligner de voksne i vinterdragten. I flugt, er det en iøjnefaldende stor, hvid , typisk hejresilhuet. Har langsomme vingeslag end silkehejren. I vinterdragten, har den sortgrå ben og gult næb, mangler prydfjer. Juvenil, er næsten identisk med adult, men mangler de voksnes prydfjer.
Enkelte trækker så langt som til områder syd for Sahara. Fra ynglepladserne i Sydøsteuropa dukker enkelt strejfgæster op i det øvrige Europa. Den er sjælden gæst i Danmark, men ses dog nu hvert år, normalt i antal på mellem 10 og 20, og i stigende antal i de seneste år. Indvandrede i 2014 som ny yngelfugl i Danmark, hvor to par ynglede på Saltholm. I 2016 ynglede et par i Vejlerne i Thy, og året efter opstod en lille koloni på 4 ynglepar i Vejlerne i naboskab med en koloni af fiskehejrer. Kolonien er nær Skårup Odde, hvor den findes i høje nåletræer.
Biotop, kuld og levealder:
Arten holder mest til i søer og ved flodbredder samt i sumpe og kystlaguner, men den søger også af og til føde på mere tørre arealer. Den bygger rede i tætte rørskove, mere sjældent i træer, hvorfra der er udsyn over de nærliggende sumpe. Den yngler kolonivis, ofte sammen med skestorke og andre hejrefugle, og lever fortrinsvis af småfisk, frøer og vandinsekter. I sin optræden er den generelt langt mere sky end silkehejren.
Sølvhejren har en længde mellem 85 til 100 cm, har et vingefang mellem 143 til 169 cm. Arten får årligt 1 kuld, lægger mellem 3 til 5 æg, har en rugetid mellem 25 til 27 dage. Levealder, mellem 10 til 15 år.