Nordgående sejlads
Nordgående sejlads
Syv dage; Bergen – Kirkenes
På den nordgående sejlads lægges til i alle de store kystbyer – Ålesund, Trondheim og Tromsø – efter start i Bergen. Der er muligheder for at opleve byernes forskellige historie, kultur og charme og med mulighed for at shoppe lokale specialiteter.
Der sejles langs Norges ikoniske kyst i beskyttede farvande og ender i Kirkenes ved grænsen til Rusland. Apropos beskyttede farvande, så skal det lige nævnes, at i Barentshavet – der er et område i det Arktiske Ocean – der ligger umiddelbart nord for Norge, er der ofte hård vejr om efteråret. I det farvand sejles der en hel del nautiske sømil – inden skibet ankommer til Kirkenes.
Den nordgående sejlads giver en følelse af kulturel udforskning, når der stoppes i 34 havne. Polarcirklen passeres, og der sejles forbi Nordkap som nogle af højdepunkterne.
Der er muligheder for, at tilkøbe f.eks. udflugt til Nordkap-monumentet på skibet. Under denne udflugt, er der også stop ved et lille Sameer-samfund, hvor der er mulighed for at shoppe. Men inden vi når dertil…
…så skal vi lige passerer Kjeungskjær Fyrtårn, der ligger på et lille skær. Det ottekantede tårn af røde mursten er 20,6 meter højt. På tværs af en travl sejlrute på Bjungfjord, står det for at hjælpe fiskere og skibsfarende med at holde kursen, når de nærmer sig det punkt, hvor Trondheims-fjorden møder Nordsøen.
Galleri
I nedestående, har jeg oprettet et lille galleri med billeder fra den nordgående sejlads. Desværre blev min tur ikke som planlagt. Da jeg landede i Bergen Lufthavn, fik jeg en sms fra Hurtigruten. De skrev, at på grund af dårlige vejrforhold undervejs fra Rørvik, kunne skibet desværre ikke nå frem til den planlagte afgang fra Bergen. Man havde så besluttet, at M/S Nordlys skulle blive i Trondheim, når det nåede dertil. Hurtigruten fik så booket plads på fly til Trondheim til samtlige passagerer, som skulle med fra Bergen. Lidt træls, men det er hvad der kan ske, når tingene foregår i naturen. Som en slags kompensation for de mistede dage, fik samtlige passagerer en guidet tur til Røros, som er en kommune i Sør-Trøndelag. Røros, er på UNESCO’s verdensarvsliste, og er kendt for sin Kobberværk. Ifølge et lokalt sagn var rensdyrjægeren og bonden Hans Olsen Aasen (1557-1673) en dag i 1644 på jagt i Storvola, en bjergkæde en mil øst for Røros. Her skød han et rensdyr. I sin dødskamp sparkede rensdyret mos og lyng væk fra jorden og Hans fik øje på en skinnende sten. Dette var opdagelsen af den første kobbersten, der gav anledning til Røros Kobberværk (se nedenstående billede).
Apropos vejret, så er der jo ikke nogen garanti for godt vejr under sejladsen. På min tur – både i nord- og sydgående retning, var der flere gange hård vind med voldsom søgang, overskyet vejr og regn. Set fra en fritidsfotografs side, så er det jo ikke de bedste betingelser. Det ses sikkert også på billederne, men det er jo de omstændigheder der er, når man færdes i naturen. Som en sidebemærkning; er man ikke søstærk – find et andet rejsemål!
Se tidligere Portfolio-indlæg
Dådyret findes i dag som en fritlevende, introduceret art i de fleste europæiske lande. Dådyret har sin naturlige udbredelse i Mellemøsten. Siden midten af 1980'erne har dådyr etableret nye bestande.
Krondyret, der er den største hjorteart i Danmark, stødte jeg på første gang i april 2023 i Allestrupgaard Skov. Mødte en hind, der stod på en af de mange skovstier, der er i skoven. Den 2. September mødte jeg atter krondyr.
Arten er udbredt over næsten hele Europa, hvor der findes skov. I Danmark er den en almindelig ynglefugl og en ret almindelig træk- og vintergæst. Den yngler i skove, både løv- og nåleskove, samt i parker og ældre villahaver.