Krondyr
Krondyret tilhører gruppen, Pattedyr/Hjorte. Krondyr holder først og fremmest til i skov- og plantageområder, hvorfra de om natten foretager fourageringstogter til nærliggende landbrugsarealer og åbne naturarealer som heder og overdrev.
Kendetegn
Krondyret er det største, landlevende pattedyr i Danmark. Sommerpelsen er rødbrun på ryggen og gradvist mere gullighvid på bugen. Vinterpelsen er gråbrun med længere og tykkere hår, der hos ældre hjorte danner en manke omkring halsen. Halen er gulbrun, og partiet omkring halen (spejlet) er lyst rødgult, hvor dådyrets er hvidt med sort kant. Det meget mindre rådyr har hvidt spejl uden sort kant. Kronhjorten kendes i perioden fra juli til februar på geviret, der hos de ældste hjorte kan have 20-25 spidser (sprosser), mens de yngste begynder med blot to spidser (spidshjort).
Krondyret forekommer i det meste af Jylland, hvor arten har været under spredning gennem det meste af 1900-tallet. Fritstående krondyr findes endvidere i forholdsvis nyetablerede bestande i Nord- og Vestsjælland. Den samlede forårsbestand anslås til 7.000-8.000 dyr. Ud over den fristående bestand findes der ca. 1.600 krondyr fordelt på 15 dyrehaver i Jylland og på Sjælland.
Forekomsten af krondyr er kortlagt på grundlag af indberetninger fra personer, som arbejder professionelt med hjortevildt, f.eks. vildtkonsulenter og skytter, samt oplysninger indkommet via en DMU-spørgebrevsundersøgelse vedrørende forekomst og jagtlig udnyttelse af krondyr, dådyr og sika i jagtsæsonen 2001/02.
Biotop, kuld og levealder:
Krondyr har en fast familiestruktur, hvor en ældre hind sommeren igennem færdes i flok (rudel) med sin kalv fra samme år og eventuelt en hunkalv eller en spidshjort fra det foregående år. Ældre hjorte færdes sammen i rene hjorterudler. Om vinteren kan disse rudler slås sammen til meget store rudler på op til 500 dyr.
Krondyrenes føde er primært græsser, men de tager også urter og skud på buske. Især lyng er en foretrukken føde. Desuden søger de ofte ud på markerne og tager markafgrøder, både vintersæd, kartofler og roer. Når store rudler på den måde besøger markerne, kan skaden blive ganske stor. I skoven kan krondyr gøre en del skade ved at skrælle bark af yngre nåletræer, især rødgran.
Parringsperiode: September-oktober; Drægtighed: Ca. 235 dage; Antal unger/kuld: 1, sjældent 2; Levetid (max): 15-20 år.